Platform voor buurtontwikkeling

‘Juist de eigen inbreng en informele aanpak vormen de kracht van BOOST.’ Een gesprek met Ramon Schleijpen, bevlogen buurtmaker die kansen ziet om lokaal en op een duurzame manier vluchtelingen op te vangen en mee te laten doen in de stad.

  Poelgeest is een Leidse wijk met schilderachtige polders. Het groen, de verschillende grassen en de poeltjes zijn een magneet voor bijzondere vogels en natuurliefhebbers. Het zicht op de plassen maakt Poelgeest tot een fijne plek om te wonen en te recreëren, maar kan het ook een bron zijn voor verduurzaming?

Is de coronacrisis funest voor de sociale binding in de wijk? Of weten sociale initiatieven het hoofd boven water te houden? Claire Blom blikt terug met Carlijn van den Berg, initiatiefneemster van een bijzondere koffiebar dat generaties verbindt, ook tijdens corona.

Migranten en vluchtelingen zijn vaak ondervertegenwoordigd in burgerinitiatieven. Zó maak je jouw initiatief toegankelijk voor iedereen.

Hoe werken wijkinitiatieven aan inclusiviteit? In de publicatie Bruggen bouwen in de wijk worden vijf succesvolle praktijkvoorbeelden beschreven.

Fietsmaatjes

Foto: Marijke Booijink

Als je gezondheid afneemt en je belemmerd bent in je bewegelijkheid, dan kom je zelfstandig vaak niet of nauwelijks meer de deur uit. Je buurt lijkt dan plotseling ver weg. Als fietsmaatjes weten we hoe deze afstand te overbruggen. Al fietsend ontdekken we samen wat er veranderd is in ons dorp of onze stad, hebben contacten onderweg en genieten van de omringende natuur.

Ondernemen en gemeenschap gaan prima samen

Foto: stock (123rf)

Er gebeurt veel bij de BewonersBedrijven: ze creëren participatieplekken, zetten in op ouderenzorg en organiseren alternatieve financiering door bewoners aandeelhouder te maken. LSA bracht het reilen en zeilen van deze ondernemende bewonersinitiatieven in kaart.