Platform voor buurtontwikkeling

Burgercollectieven kunnen een belangrijke rol spelen in de transitie naar een duurzamer en rechtvaardiger samenleving. Juist in corona tijd vond er een groot onderzoek plaats naar deze beweging. ‘De kans om van elkaar te leren, blijft vaak nog onbenut’, stelt Tine de Moor.

Flatpack democracy

Foto: stock (123rf)

In de maand augustus kijkt Buurtwijs over de grens. Wat kunnen we leren van onze buurlanden? Meindert Fennema en Mellouki Cadat-Lampe zien kansen voor de flatpack democratie.

Gemeenschap is van iedereen

Foto: Voedseltuin IJplein

Het commons denken is een alternatief voor sociaal-economische ongelijkheid. Maar hoe doe je dat samen? Daarover ging de 28ste Buurtcommunities. Ondanks de hittegolf, waren de gesprekken niet minder vurig.

Niet meer zomaar te stoppen

Foto: Paul Engel

Toenemende publieke en beleidsmatige aandacht voor burgerinitiatieven maakt dat we duurzaamheid van deze initiatieven onder de loep nemen. Welke thema’s zijn volgens initiatiefnemers belangrijk voor de duurzaamheid van hun initiatief?

Politieke verhalen van zowel linkse als rechtse partijen, én die van markt en overheid, schieten tekort. Jens Kimmel pleit voor een nieuw verhaal: de ‘commons’. Het geeft een collectieve verantwoordelijkheid om de wereld samen vorm te geven. Dit is nodig in tijden van verharding en polarisatie.

Een oase van gedeelde dromen

Foto: stock (123rf)

Kan een community bestaan uit wijkprofessionals en bewoners? Deze vraag houdt Mariëlle Pieterse, beleidsadviseur in Breda, bezig. Daarom verdiepte zij zich in de Heuvel Community, een wijknetwerk van doeners en verbinders die zich inzetten voor saamhorigheid in hun wijk. Lees hier wat Mariëlle van hen heeft geleerd.

Vuurwerk in de buurt

Foto: Patrick Rasenberg (flickr creative commons)

Knallend het nieuwe jaar in! Zo hoort het, toch? Laten we dit moment aanpakken om nieuwe groepen bewoners in de praktijk te leren deelnemen aan het democratisch proces, stelt Nico de Boer voor.

In de voormalige tandpastafabriek, de Prodentfabriek in Amersfoort, vindt op 16 november de jaarlijkse Dag van de Lokale Democratie plaats. Lokale bestuurders, ambtenaren, inwoners en professionals ontmoeten elkaar voor uitwisseling en nieuwe instrumenten. Hier alvast paar inspirerende voorbeelden uit de kennisdoos van Buurtwijs.

Vernieuwde ruimte in Amsterdam Zuid, Oproeien Zuid

Vernieuwde ruimte in Amsterdam Zuid, Oproeien Zuid

Hoe kunnen burgerinitiatieven goed samenwerken met de gemeente? Nadat ze de drijfveren en organisatiekrachten van bewoners hebben verkend, verdiepen Fenneke van der Deijl en Anne de Zeeuw zich nu in de samenwerkingsvormen met de gemeente.

Je hebt een idee voor dat vergeten hoekje in je straat, maar hoe organiseer je dat? Na het verkennen van de drijfveren bij initiatiefnemers, duiken Fenneke van der Deijl en Anne de Zeeuw in de verschillende vormen waarop je je als initiatief kan organiseren.