Platform voor buurtontwikkeling

Verhalen van buurtmakers over de keuzes die zij maken, wat hen drijft en hoe ze hun werk vormgeven.

Hoe is het om als jongere op te groeien op het platteland? In deze, inmiddels klassieke, documentaire worden twee vriendengroepen uit het oosten van het land een jaar lang gevolgd. Een verhaal over rommelruimte en saamhorigheid.

Lichamelijke (en seksuele) gezondheid is een taboeonderwerp in de samenleving, zorg en welzijn. Opbouwwerker en WMO-consulent Afsaneh Moghadam zet zich in om dit bespreekbaar te maken op buurtniveau.

WIJ West is een broedplaats in Tilburg West waar bewoners hun dromen realiseren. Aanjagers Loïs de Jong en Jesse de Doelder werken samen met andere buurtmakers aan een groeicultuur en zijn blij met het idealisme van de gemeente. ‘We vinden elkaar op een gedeelde ambitie en het besef dat we elkaar daarvoor nodig hebben.’

Lydia van Dinteren woonde een jaar lang in een Eindhovense wijk, om daar onderzoek te doen. Ze ontmoette Nienke, een toegewijde buurtondernemer die taalles organiseert. In dit interview vertellen ze over de opvallende werkwijze van Nienke: ‘Ik kijk heel feitelijk-analytisch.’

Als je iets wil bereiken in een buurt moet je samenwerken. Dat gaat niet altijd vanzelf goed. Het VSBfonds stelde vijf lokale coalities in staat om hun samenspel te verbeteren. De lessen die zij leerden zijn nu gebundeld in een reisverslag.

Bewonersgroepen spelen een grote rol in het welzijn van mensen. Er moet daarom meer ruimte komen voor gemeenschappen. Wat moet de overheid doen? En wat kan je overlaten aan bewonersinitiatieven? Floor Ziegler en Teun Gautier praten erover in deze podcast.

Wijkcentrum De Geus in Hilversum draait al ruim 10 jaar zonder subsidie. Achter het succes zit een grote groep buurtmakers die zich vrijwillig inzet voor buurtgenoten; van luisterend oor tot zorgvraag. Het succes heeft ook een keerzijde: ‘Er wordt steeds meer gevraagd van de draagkracht van gezonde mensen’.

In een poging om vooroordelen te bestrijden en sociale cohesie te bevorderen, organiseerde IOM Nederland interculturele evenementen als onderdeel van hun Moving the Middle-project. Lees hier hoe het 'beweegbare midden' daar in contact kwam met mensen die een migratieachtergrond hebben.

Sociale huurwoningen verplaatsen steeds meer naar de randen van steden. Ondertussen verhuizen voorzieningen zich steeds vaker naar de centrale stad. Terwijl bewoners in een kwetsbare positie of met een gezondheidsachterstand afhankelijker zijn van hun directe omgeving. Kan het anders?

In Moerwijk lopen de emmers regelmatig over. De druk op de buurtgemeenschap is groot. Professionals komen en gaan, maar wie zich verbindt met het lot van de gemeenschap blijft, vertelt buurtpastor Bettelies. Lees in dit interview waarom ze blijft herhalen dat Moerwijk een achterstandswijk is.